logo
Skip to content

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

8 март 2024 г.

Управителят на БНБ Димитър Радев в качеството му на управител на МВФ за България заяви следното по повод номинирането на управляващ директор на институцията:

"Кристалина Георгиева спечели високото уважение и доверие на страните членки на МВФ през годините на мандата си като управляващ директор на фонда. Под нейно ръководство МВФ подкрепи глобалната икономика с широкомащабно финансиране на близо 100 страни членки, докато се справяха с COVID пандемията, войната в Украйна и кризата с разходите за живот. Много от моите колеги, управители на МВФ, биха искали да я видят като управляващ директор на институцията за втори мандат – мнение, изразено и от министъра на финансите на Франция Бруно Льо Мер по време на неотдавнашната среща на Г-20 в Сао Паоло.

Проведох телефонен разговор с г-жа Георгиева, в който обсъдихме възможността тя да бъде номинирана за втори мандат в МВФ, и я попитах дали желае да продължи да изпълнява тази длъжност. С удоволствие мога да кажа, че тя потвърди, че за нея ще бъде чест да го направи, при условие че получи подкрепата на членовете на МВФ. В тази връзка, българските власти ще продължат да се консултират с европейските си партньори за общо виждане относно евентуална номинация в съответствие с процеса на МВФ за избор на управляващ директор на институцията.“