logo
Skip to content

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

2 юни 2022 г.

На 4 юни 2022 г., събота, ще се проведе Ден на отворените врати в Българската народна банка. БНБ ще осигури свободен достъп за граждани до централната сграда на институцията – във времето от 10.00 до 17.00 часа.

В Деня на отворените врати в БНБ посетителите ще имат възможност да разгледат залата на Управителния съвет, в която са взимани едни от най-важните решения във финансовата и банковата история на страната, галерията с маслени портрети, музейната сбирка  на БНБ, кабинета на управителя, оперативния салон за клиенти, както и да се снимат и да получат сувенирна банкнота със своя лик, изобразен върху нея. На разположение на групите посетители ще бъдат служители на банката, които ще ги съпровождат и ще ги запознаят с основните функции и задачи на институцията.

През 2022 г. се навършиха 143 години от основаването на Българската народна банка.

На 6 юни 1879 г. е извършена първата трансакция, с което Българската народна банка слага началото на своята дейност.

На 4 юни 1880 г. е обнародван и влиза в сила Законът за правото на рязане на монети в Княжество България, поради което на 4 юни тази година се навършват 142 години от създаването на българския лев. Повече информация за това може да бъде прочетена тук.