logo
Skip to content

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

11 юни 2009 г.

На 12 юни (петък) от 14,30 ч. в голямата конферентна зала на Университета за национално и световно стопанство Жан-Клод Трише, председател на Европейската централна банка, ще бъде удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза” на УНСС. Званието му се присъжда от Академичния съвет за неговия значителен принос за изграждането на обединена Европа, единната валута, Европейската централна банка и за присъединяването на БНБ към европейската система на централните банки. Предложението за удостояването е на катедра "Финанси" на Финансово-счетоводния факултет на УНСС и на БНБ.

Академичното слово на председателя на Европейската централна банка е на тема "Конкурентоспособност в икономическия и валутен съюз". Веднага след това г-н Трише ще даде кратка пресконференция.

Жан-Клод Трише е роден в Лион, Франция. Завършил е Националното висше минно училище в Нанси, има магистърска степен по икономика от Парижкия университет, дипломира се в парижкия Институт по политически науки и Националното висше училище по администрация (ENA). Бил е председател на Европейския паричен комитет (1992-1993 г.), управител на Централната банка на Франция (Banque de France), член на Съвета на директорите на Банката за международни разплащания, управител за Франция в Световната банка (до 1995 г.), председател на Съвета по парична политика, Централна банка на Франция, член на Съвета на Европейския паричен институт. От 2003 г. е председател на Групата на десетте (Г10) и председател на Европейската централна банка.

Носител е на много отличия като германския Голям кръст на Ордена за заслуги, първа степен, Кавалер на Ордена на почетния легион (Франция), Кавалер на Националния орден за заслуги (Франция), Кавалер на националните ордени за заслуги на Австрия, Аржентина, Белгия, Бразилия, Германия, Еквадор, Кот д'Ивоар, Югославия. Удостоен е с много награди: „Създател на политики на годината" (Policy-maker of the Year), списание The International Economy (1991 г.), награда Zerilli Marimo, Académie des Sciences morales et politiques (1999 г.), международна награда Pico della Mirandola (2002 г.), „Личност на годината", Financial Times (2007 г.), „Европейски банкер на годината - 2007", Група 20 + 1 (2008 г.), „Централен банкер на годината", The Banker (2008 г.), „Управител на централна банка на годината", Euromoney (2008 г.). Почетни звания „доктор хонорис кауза" са присъдени на г-н Трише от няколко университета в света.