logo
Skip to content

Блиц интервю на г-н Андрей Гюров, подуправител на БНБ, ръководител на управление “Емисионно”, за БТА, Брюксел, 13 февруари 2024 г.

Българската народна банка (БНБ) обяви официално вчера, че е приключила процеса по съгласуване и одобрение на дизайна на българските евромонети. Последната стъпка от този процес включваше одобрението на Съвета на ЕС, което е било получено в началото на този месец.

Дизайнът възпроизвежда настоящите символи, изсечени върху българските разменни монети (Мадарски конник – на монети от 1, 2, 5, 10, 20 и 50 евроцента; Св. Иван Рилски – на монета от 1 евро; и Паисий Хилендарски – на монета от 2 евро).

По този повод потърсихме коментар от подуправителя на БНБ Андрей Гюров, който е ръководител на управление "Емисионно". Пред БТА той посочи, че в БНБ се изпълнява програма за отсичането на евромонети с българската национална страна.

Г-н Гюров, вчера стана известно, че Съветът на Европейския съюз е одобрил дизайна на националната страна на евромонетите. Какви са практическите измерения на този процес?

- Това е още една стъпка в процеса на присъединяване на България към еврозоната. С полученото одобрение от Съвета на ЕС, БНБ ще може да възложи отсичане по 1 млн. броя от всички номинали (1, 2, 5, 10, 20, 50 евроцента и 1 и 2 евро, бел. ред.). Ние вече изпълняваме програмата за това пробно отсичане, която включва най-различни етапи. Един такъв е осигуряването на заготовките за евромонетите, който вече е напреднал. Предстои тези заготовки да постъпят в Монетния двор на БНБ и да започне изсичането на тестовите монети.

Какъв е следващият етап?

- След като монетите бъдат изсечени в пробните тиражи, трябва да бъдат сертифицирани от Работната група към Европейската комисия. Друга стъпка е получаването на сертификат за "Монетен двор" ЕАД от ЕЦБ, което ще означава, че ние можем да пристъпим към сеченето и на останалите евромонети.

Общо между 800 и 900 млн. монети ще трябва да бъдат пуснати в обращение първоначално, като това ще стане когато страната ни официално се присъедини към еврозоната.

Какво ще стане с пробния тираж в момента, в който страната ни стане част от еврозоната?

- Очаквам всичките изсечени монети да се влеят в официалния тираж.


Изтегли DOC (30 KB)