logo
Skip to content

5 лева, 1999 г.

Основен мотив на лицевата страна на банкнотата е портретът на известния български художник от 20-те години Иван Милев. Във фона са вградени детайли от картината „Изкуството и тръненият венец”, декоративни мотиви от други произведения на художника, откъси от личните му писма и монограм от плакат за първата му изложба, състояла се през 1925 г. в София.

Иван Милев (1897 - 1927 г.) е художник и новатор сценограф, един от създателите на българския сецесион. Надарен с богато въображение и силно чувство за стилизация, той черпи своите теми и герои от селския бит, народни песни, легенди и вярвания, въплъщавайки в пластични образи богатството на българския фолклор и душевност.

 

На обратната страна на банкнотата са зобразени фрагменти от картините „Жетварка”, „Българска мадона” и „Змейова сватба”.

Технически параметри

Основен цвят - бордо.

Хартия - 100% памук, тонирана в розов цвят.

Размер - 121 х 67 мм.

Защитни елементи

Антикопирна ивица - холограмна лента с редуващи се изображения на стилизирано цвете (елемент от дизайна на обратната страна на банкнотата), цифрата „5” и текст „ЛЕВА”, изписан с минишрифт, които променят цвета си при промяна на ъгъла на наблюдение.

Осигурителна нишка - вградена в хартията лента с негативен микро-текст „БНБ 5”.

Воден знак - полутоново изображение на портрета от банкнотата.

Флуоресценция - при осветяване с ултравиолетова лампа се наблюдава флуоресценция на елементи от композицията, серийните номера и влакънца от хартията.

Регистър на проглед - изображение на цифра „5” се оформя в квадратно шахматно поле при наблюдение срещу светлина.

Микро-текст на лицевата страна - текст „ИВАН МИЛЕВ” вляво от портрета и в две вертикални линии вдясно от портрета; текст „5 ЛЕВА”, запълващ цифрата на номинала „5”.

Микро-текст на обратната страна - редуващи се линии с текстове „ИВАН МИЛЕВ” и „1897 – 1927” оформят ивица в лявата част на банкнотата; редуващи се линии с текстове „ИВАН МИЛЕВ” и „1897 – 1927”, запълващи ръкава на жетварката; числото „5” под ръката на жетварката.

С релефен печат на лицевата страна на банкнотата са отпечатани портретът, текстовете „БЪЛГАРСКА НАРОДНА БАНКА”, „ПЕТ ЛЕВА”, цифрата на номинала „5”, винетката и текстът „5 ЛЕВА” върху антикопирната ивица.

Знак за незрящи граждани - релефно изображение на два триъгълника, насочени нагоре.