logo Skip to content

Обръщение на г-н Иван Искров, управител на БНБ, по повод откриването на изложбата „Еврото” в Българската народна банка, София, 16 септември 2011 г.

Ваши превъзходителства,

Уважаеми гости,

Distinguished Mr Gonzalez-Paramo,

Дами и господа,

За мен е висока чест от името на УС на БНБ и нейните служители да ви приветствам с добре дошли в централната банка на Р България по един толкова интересен и символичен повод – откриване на двумесечната изложба, посветена на валутата на Обединена Европа.

След Барселона, Талин, Рим, Берлин, Букурещ и Париж, от днес всички жители и гости на нашата столица София ще имат възможността, вкл. и в почивните дни, да посетят това изложение.

Тази изложба е не само интересно културно-познавателно събитие. Нейното провеждане в България е символ, доказателство за историческия избор, направен от нашия народ и принадлежността на нашата страна към най-значимото обединение на демократични народи, на хилядолетна история и култури - Европейския съюз. Еврото не е просто разплащателно средство, една от десетките валути по Земното кълбо. То е върхът на интеграцията, еманацията на желанието на европейските народи за взаимна интеграция, разбирателство и окончателно скъсване с многовековните кавги, войни и всякакви беди, раздирали историята на нашия континент.

Трябва да сме наясно обаче, че еврото налага и висок стандарт на поведение от страните, които го въведоха като национално платежно средство през последните 10 г. Единната европейска валута изисква фискална дисциплина и отговорни структурни политики. В това отношение България може да бъде модел за подражание за голяма част от страните-членки на еврозоната.

Днес, във време на очевидни трудности в еврозоната, ми се ще да напомня, че когато двукратно изявихме своето желание да се присъединим към ЕРМ 2, абсолютно адаптирани поради прилагането на много по-дисциплиниращия режим на валутен борд повече от десетилетие, не малко страни членки, както и някои представители на ЕЦБ изразиха скептицизъм и недоверие в нашата готовност. По зла ирония на съдбата днес някои от тези страни са в много тежко положение-едни поради сериозни финансови проблеми, а други в плен на необяснима интровертност и безкрайни вътрешнополитически диалози, разочаровайки всички нас с пълната си неспособност да вземат бързи и еднозначни политически решения. В същото време, нашата страна вдъхва стабилност и спокойствие, независимо, че световната криза не подмина и българската икономика. Състоянието на публичните финанси е повече от задоволително, банковата ни система е много добре капитализирана и високоликвидна. И това е типично за преобладаващата част от новите страни-членки на ЕС. Като че ли институциите и политическата класа в източноевропейските страни се оказаха по-подготвени за действия в условия на криза.

Не казвам това като някаква форма на злорадство. Ни най-малко. Няма как да си щастлив, когато страдат роднини и съседи.

Обръщам внимание върху тези факти, тъй като Европа днес повече от всякога има нужда от солидарност основана на здрав разсъдък и прагматизъм. Крайно време е да се спре с разноговоренето особено в страните-сърцевина на еврозоната и да се пристъпи към конкретни действия. Възможните решения са ясни и не е необходимо да преоткриваме топлата вода. Необходима е повече работа и по-малко приказки. Няма единствено виновни гърци и безгрешни германци. Много на място миналата седмица президентът на ЕЦБ напомни кои страни първи отслабиха Пакта за стабилност и растеж още през 2005 г. Всички сме в една лодка и трябва да гребем в една посока.

Ето защо ние в БНБ категорично подкрепяме действията на ЕЦБ в подкрепа на затруднените страни-членки на еврозоната и се учудваме на критиките и призивите за някаква стерилност на институцията. Трябва да сме абсолютно наясно, че не може да има политическа, социална или каквато и да е стабилност, в т.ч. и ценова стабилност, ако нямаме предусловието наречено финансова стабилност, спокойно функциониране на финансовите пазари. ЕЦБ не може да стои встрани и безучастно да наблюдава как финансовите спекуланти рушат европейските пазари и категорично следва да продължи напред.

Връщайки се обратно към настоящата изложба и споделяйки отново удоволствието на БНБ да бъде неин домакин, искам да използвам присъствието на толкова много медии и чрез тях да поканя всички жители и гости на столицата да се чувстват добре дошли, в работни и почивни дни. Направили сме необходимото, за да могат наистина да се чувстват комфортно, със заслуженото самочувствие на граждани на Обединена Европа.

А сега ми позволете да дам думата на нашия специален гост, членът на управителния съвет на ЕЦБ, г-н Хосе Мануел Гонзалес-Парамо.


Изтегли DOC (34 KB)