logo Skip to content

Интервю на г-н Димитър Радев, управител на БНБ, за предаването „Неделята на Нова“, Нова ТВ, 8 декември 2019 г.

Проблемите в световната търговия водят до забавяне на глобалния икономически растеж. В тази неблагоприятна външна среда българската икономика и българските банки се държат устойчиво. Резултатите в банковия ни сектор се подобряват за четвърта поредна година. Кредитната активност е сред основните фактори за икономическия растеж в страната, който е сред най-високите в ЕС. Показателите на банките, включително рентабилността, се подобряват, а лошите кредити намаляват. Основни индикатори като капиталова адекватност и ликвидност са над средните за ЕС. Моето очакване е, че българската икономика и българските банки ще останат устойчиви и през 2020 година. Това каза управителят на Българската народна банка Димитър Радев в интервю за предаването „Неделята на Нова“ по Нова ТВ.

По думите му основните предизвикателства остават проблемите в световната търговия, Брекзит и конфликтите на различни места по света. „Тези развития в световната и регионалната икономика и в политическия живот могат да имат своето отражение, но има неща, които ни правят донякъде умерени оптимисти. ЕЦБ, в лицето на новото ръководство, обяви, че ще започне стратегически преглед на паричната политика. Въпреки че звучи малко технически, това ще бъде изключително важно упражнение. Подобна оценка за последно е правена през 2003 г. Очаква се тя да даде отговори на много въпроси, пред които е изправена паричната политика. Друга положителна новина е, че след доста години сега има ангажимент за конкретна дискусия по отношение на поддържащи икономическия растеж мерки във фискалната политика и структурните политики, обясни управителят на БНБ. Такава заявка бе направена от страна на новото ръководство на Европейската комисия по отношение на общонационалните инструменти, но също така и от правителства на водещи страни от еврозоната. Това дава основание за умерен оптимизъм, че ще започнем да получаваме отговори по най-сериозните теми, с които се сблъскваме в икономическия живот, категоричен беше управителят на БНБ.

„Още няма рецесия, но определено има забавяне на икономическия растеж”, каза Димитър Радев. Коментирайки действията на МВФ и поставени теми като дневен ред на световната икономика от страна на г-жа Кристалина Георгиева, г-н Радев заяви, че е нормално МВФ като кредитор от последна инстанция да анализира увеличаването на глобалния дълг и забавянето на икономическия растеж.

Банковата ни система е стабилна, както показват и независимите външни проверки, каза Димитър Радев. „Мисля, че трябва да убедим не толкова другите, а себе си, че разполагаме с експертизата, дисциплината и здравия разум да движим напред системата в правилната посока“, коментира Димитър Радев.

„Качеството на процеса е много по-важно от конкретната дата“, каза той по повод дългоочакваната покана към България за така наречената в публичното пространство чакалня на еврозоната. „Очаквам тези условия (за влизане в ERMII) да се изпълнят в рамките на 2020 година“, добави Димитър Радев. Управителят на БНБ призова за фокус не върху сроковете, а върху онова, което трябва да се направи, за да се отговори на условията. Нека направим така, че всички условия да са изпълнени, това е в интерес на самите нас, категоричен беше Димитър Радев.

Според него приемането на еврото е стратегическа задача за България и тя трябва да бъде изпълнена. „Факт е, че и еврозоната, и Банковият съюз, който е все още незавършен проект, срещат проблеми, но по-добрият вариант за страната е да сме фактически активен участник в процеса, а не страничен наблюдател“, заяви Димитър Радев.

Обръщайки внимание, че цените в България се влияят от външните, той посочи, че „сме в процес на конвергенция, т.е. и цените, и доходите ще се увеличават към средните в ЕС“. В момента левът е фиксиран към еврото и това е фактор за стабилност на цените, което не означава, че те ще останат неизменни. Цените в България се влияят от световните цени, защото сме отворена икономика, и това е нормално, обърна внимание управителят на БНБ.

Коментирайки валутния борд и наличието му вече повече от 20 години, управителят на БНБ заяви, че има консенсус, че този паричен режим работи добре за страната. Той изигра изключително стабилизираща роля в икономиката, категоричен беше Димитър Радев. Валутният борд трябва да стои дотогава, докато не приемем еврото.

Електронното банкиране навлиза все по-широко, като киберсигурността е основен приоритет за БНБ и търговските банки. Все по-голяма част от административния ни бюджет е свързан с мерки по киберсигурност, заяви Димитър Радев. Управителят на БНБ обърна внимание, че таксите на банките не вървят само нагоре. Даде за пример таксите за презграничните плащания с влизането в сила на новото изискване за презграничните плащания в евро, които трябва да се изравнят с плащанията в същия размер в левове. Това все пак са решения, които се взимат на пазарен принцип, подчерта Димитър Радев.

Относно лихвите управителят на БНБ заяви, че няма да има резки движения в техните равнища. Доскорошното очакване за повишаване на лихвите в рамките на 2020 година очевидно няма да се случи, каза Димитър Радев. Това, което засяга банковия сектор, са новите играчи, които навлизат в сферата на банковите услуги. Става дума за т.нар. „финтех“ компании. Навлизайки в дейността на търговските банки, тези компании ще трябва все повече да бъдат регулирани. Всеки, занимаващ се с банкова дейност, трябва да се регулира по установения за това начин, заяви Димитър Радев.


Изтегли DOC (33 KB)

Видео